Razlog ubojstva u Studentskom centru Nedžarići sporne odluke direktora?

Uskoro kreće istraga i suđenje Seadu Tahiroviću za ubojstvo Almira Škrijelja koje se dogodilo u veljači ove godine u Studentskom centru Nedžarići. Istovremeno, direktor Centra Tarik Curić nalazi se pod teškim optužbama uposlenih za mobing ubijenog Škrijelja, ali i drugih uposlenika. Suđenje koje uskoro počinje može razotkriti pozadinu čitavog slučaja

Krvavo ubojstvo potreslo je 20. veljače ove godine Sarajevo: Sead Tahirović kuhinjskim je nožem usmrtio Almira Škrijelja u Studentskom domu Nedžarići. Kako su mediji tada izvjestili, Tahirović je tada sa više uboda nožem u leđa i trbuh usmrtio Škrijelja. Ubojica je u trenutku ubojstva bio ekonom u sektoru za smještaj u JU Studentski centar, a ubijeni rukovoditelj sektora za smještaj studenata i predsjednik Sindikata JUSC. Ubojica je pokušao pobjeći nakon ovoga gnusnog čina, ali je ubrzo uhićen i trenutno je u pritvoru i pod istragom.

Prema informacijama koje su također prenijeli mediji, između njih dvojice je od ranije postajao određeni animozitet, ali nije poznato zašto je Tahirović počinio ovo svirepo ubojstvo.

Zakira Mahmutović Škrijelj, supruga Almira Škrijelja, obratila se javnosti neposredno nakon izjave direkora Centra Tarika Curića da se dogodio fizički obračun između njenog supruga i osumnjičenog za ubojstvo Seada Tahirovića.

“Supruga sam svirepo ubijenog Almira Škrijelja, uposlenika Studentskog centra Sarajevo i htjela bih da razjasnim događaje u Centru prilikom kojih je moj suprug izgubio život. Odgovorno tvrdim da nikada nije bilo fizičkog sukoba između ubojice Tahirovića i mog supruga, ali jeste animozitet postojao. Moj muž ubijen je na svirep način u uredu, u sjedećem položaju, spuštenih ruku, i postoje svjedoci koji su već dali iskaz u policiji”, kazala je tada Mahmutović Škrijelj.

Uglavnom, događaj je u javnost shvaćen više kao osobni obračun dvojice uposlenika centra, te je brzo, i usljed pažnje javnosti na krizu izazvanu koronavorusom, potisnut u medijsku tišinu.

Međutim, izgleda da cijela priča ima puno dublju pozadinu, a koja se veže uz način kako direktor Studentskog doma Tarik Curić posljednjih godina upravlja ovom javnom ustanovom.

Izvori DEPO Portala tvrde da je Tahirović bio zaštićen i privilegirani uposlenik direktora Centra, koji je na ovu poziciju izabran 2016. godine.

Provedbom sistematizacije u vrijeme mandata novoimenovanog direktora ubojica Tahirović dobio je radno mjesto ekonoma u Sektoru za smještaj studenata, iako nije imao potrebne kvalifikacije za to radno mjesto. Naime, za radno mjesto ekonoma potrebna je četverogodišnja srednja škola, a Tahirović posjeduje samo diplomu završene srednje škole trećeg stupnja (krojački tečaj). Neposrednom naredbom direktor Curića, bez obzira na službenu zabilješku sekora za ljudske resurse kako ne može obavljati poslove radnog mjesta ekonoma, Tahiroviću se daje ugovor o radu za ovo radno mjesto.

Zbog ove odluke direktora uposlenici i stručne službe javne ustanove su protestirali, o čemu postoje dokumenti u formi službenih zapisnika i audio zapis. Odjel za upravljanje ljudskim resursima upozoravao je na ovaj propust direktora, kao i na činjenicu da Tahirović ne poštuje hijerarhiju poslovanja u ovoj javnoj ustanovi.

Prilikom kontrole koju je vršila Inspekcija za rad SŽ direktor Curić je bio upozoren da ubojica Tahirović nema odgovarajuće kvalifikacije radnog mjesta za koje obavlja poslove. Izrečena je novčana kazna koju je platila javna ustanova i direktor osobno. Ni nakon toga ubojica Tahirović nije preraspoređen na za njega odgovarajuće radno mjesto, što dovoljno govori o nepoštivanju zakonskih propisa i odluka inspekcije o radu od strane ovoga direktora.

Kao povlašteni uposlenik Tahirović je, postoje saznanja, neposredno podnosio izvještaj direktoru Curiću, pri tome ne poštujući hijerarhiju nadležnosti u javnoj ustanovi.

Tijekom 2018. godine u sklopu javne ustanove održani su izbori za predsjednika i rukovodstvo Sindikata JU Studentski centar Sarajevo, kojom prilikom je ubojica Tahirović nasrnuo na predsjednika granskog sindikata, te na uposlenika Almira Škrijelja. Angažirana je policija kako bi se agresivni Tahirović smirio i prestao ugrožavati sigurnost članova sindikata.

Zbog svega ovoga Tahirović je izbačen iz granskog sindikata JU Studentski centar Sarajevo.

Uposlenici centra, uključujući pravnu službu i sektor ljudskih resursa, uz suglasnost napadnutog Škrijelja, pokrenuli su proceduru o utvrđivanju disciplinske odgovornosti Tahirovića, te obavili sve nužne postupke i svu dokumentaciju dostavili direktoru Curiću na izjašnjenje i odlučivanje. Direktor Curić nije nikada zbog ovoga incidenta kažnjen očitog agresivnog i budućeg ubojicu Tahirovića.

Po svim ovim informacijama, Tahirović je bio očigledno “igrač” direktora za sređivanju unutarnjih problema u tvrtci. Tako je organizirao prosvjede ispred studentskog doma Nedžarići, gdje je nosio slike nekih od uposlenika i tražio smjene. Prosvjed je, tvrdi nekoliko radnika Doma, organizirao po nalogu direktora Curića, koji se po dolasku na ovo mjesto htio riješiti svih onih koji su bili protiv njegove samovolje.

Postoje ozbiljne optužbe koji su u posjedu DEPO Portala kako je u protekle tri i pol godine vršio mobing nad ubijenim Almirom Škrijeljom.

Direktor Ćurić je napravio novu sistematizaciju radnih mjesta, protiv koje su Škrijelj i ostali uposlenici borili svim mogućim pravnim sredstvima i procedurama unutar ustanove, pokušavajući zaustaviti dokument koji legalizira bespravna zaposlenja u vrijeme mandata direktora Curića.

U međuvremenu, Škrijelj je ubijen, a direktor Curić je tu novu sistematizaciju predao resornom Ministarstvu obrazovanja SŽ na usvajanje.

Radnici Centra su i nakon monstruoznog ubojstva ostali šokirani činjenicom da se niko iz menadžmenta JUSC-a nije udostojio da na dan ubojstva pruži riječi utjehe obitelji ubijenog, koja se u tom trenutku nalazila u studentskom centru.

Inače, Tahirović je imao i ranije prekršaje koje su bili predmet istražnih radnji policije i sudstva.

Očito je i kako su međuljudski odnosi u vrijeme mandata direktora Curića ozbiljno narušeni, uz niz, po tvrdnjama radnika, slučajeva mobinga, šikaniranja i proganjanja uposlenika. Među njima je bio i ubijeni Škrijelj. I sve ovo ukazuje da je čitavom slučaju i ubojstvu predhodio niz krajnje upozoravajućih događaja.

Zna se i to da je direkor Curić za sve ove svoje aktivnosti imao podršku predsjednika upravnog odbora Ifeta Mahmutovića, koji nikada nije reagirao na optužbe u vezi načina kako Curić upravlja Centrom, kao i sive eminencije u Studentskom centru Ahmeda Mulaibrahimovića.

Sama istraga u vezi ovoga ubojstva pokazat će istinu o čitavom događaju, a kako saznaje DEPO Portal, neki od uposlenika Centra predali su krivične prijave zbog ponašanja i odluka koje je posljednjih godina donosio menadžment Studentskog centra na čelu sa direktorom Curićem, a koje su kulminirale svirepim ubojstvom Almira Škrijelja, piše Depo.ba.

Na kraju, ubijeni je bio predsjednik sindikata, direktor smještaja u Studenskom centru, bivši tajnik UGPS, i osoba, tvrde njegove kolege, koja se nesebično zalagala za pomoć studentima, kao i za prava radnika kojima je bio nadređeni. Njegovom ispraćaju nazočilo je 8000 ljudi, što se može vidjeti i na snimcima medija koji su imale izvješaje sa nje.

Na kraju se postavlja pitanje: Kome je bilo u interesu da jedan ovakav čovjek ode sa mjesta koje je obnašao i šta su bili stvarni motivi ovoga ubojstva?!